Printer Friendly Version Održavanje prvog „Sajma žena“ u gradu Leobersdorfu @ 3 May 2024 02:37 PM

27. april 2024. godine

Ambasada R. Srbije u Beču se odazvala pozivu za prisustvo prvom „Sajmu žena“ koji je 27. aprila 2024.g. u gradu Leobersdorfu priredilo Društvo austrijsko-srpskih žena, organizacija koja se bavi zbližavanjem i promovisanjem odnosa i saradnje između žena iz Austrije i Srbije, posebno u oblasti ekonomske, socijalne i kulturne razmene.

Na Sajmu žena su, osim privrednica srpskog porekla iz Austrije, učestvovale i austrijske privrednice, ali je znatan broj žena izlagača došao iz Novog Sada, Temerina, Čuruga, Gornjeg Milanovca, kao i iz Republike Srpske. Sajam je organizovan sa ciljem stvaranja platforme koja može poslužiti za upoznavanje, povezivanje i međusobno podržavanje žena koje se bave različitim privrednim oblastima. Gostima i posetiocima je predstavljen raznovrstan asortiman proizvoda i usluga: ručni rad, prehrambeni proizvodi, sredstva za negu i higijenu, turistička ponuda, izrada nakita, ukrasa, upotrebnih proizvoda od drveta i dr.


Na Sajmu su, nakon svečanog otvaranja i predstavljanja budućih aktivnosti i ciljeva Društva austrijsko-srpskih žena, usledila brojna predavanja i radionice iz oblasti interesantnih savremenoj ženi, u prvom redu se govorilo o zdravstvenoj zaštiti, očuvanju telesnog i mentalnog zdravlja, odnosu sa decom, ishrani, razvijanju kreativnosti i korisnih hobija, pokretanju sopstvenog posla i dr. Program je zatvorila dr Gudrun Kugler, narodna poslanica i predsednica Grupe prijateljstva Austrije i Srbije u Saveznom parlamentu R. Austrije, govoreći o ulozi žene u politici.
Prvi Sajam žena je bio posećen, dobro organizovan i koncipiran, podržan od brojnih sponzora i partnera, među kojima su Privredna komora Srbije, Predstavništvo Republike Srpske u Austriji, Saveza Srba u Austriji, ali i austrijske firme BFI Niederösterreich, AK Niederösterreich, u čijem fokusu su obrazovanje, školovanje i zapošljavanje.