Printer Friendly Version Važeće epidemiološke mere u Republici Austriji od 17.11.2020. do 6.12.2020. godine @ 17 November 2020 12:01 PM

     U cilju sprečavanja daljeg širenja Kovid-19 u Austriji će biti ograničene pojedine oblasti javnog života. S tim u vezi počevši od navedenog datuma važeće sledeće mere:


1. Zabrana napuštanja mesta stanovanja osim u sledećim slučajevima:
• Odlazak na posao
• Namirivanje osnovnih životnih potreba
• Pomoć drugom licu
• Rekreacija


2. Zabrana socijalnih kontakata sa osobama koje ne žive u zajedničkom domaćinstvu. Izuzetak su lica koja žive sama, koja imaju pravo da se sastaju sa jednom osobom iz drugog domaćinstva.


3. Obaveza nošenja zaštitne maske na javnim mestima u zatvorenom prostoru i obaveza držanja odstojanja od 1m od lica koja ne žive u zajedničkom domaćinstvu.


4. Škole i univerziteti prelaze na nastavu na daljinu. I dalje postoji mogućnost čuvanja dece, ukoliko za to postoji potreba.


5. Sve prodavnice i lokali za pružanje usluga su zatvoreni. Od 6 do 19 sati i dalje smeju biti otvorene prodavnice životnih namirnica, drogerije, banke, pošte, auto-mehaničarske radionice i radionice za bicikle. Duže radno vreme moguće je za apoteke i benzinske pumpe. Svaki kupac mora da ima 10m2 prostora za kupovinu. Prilikom kupovine neophodno je nošenje zaštitne maske.


6. Zabranjene su sve privatne proslave kao što su svadbe, proslave godišnjica i rođendana. Sahranama sme da prisustvuje najviše 50 osoba, uz nošenje zaštitnih maski I poštovanje obaveznog razmaka.


7. Zabranjuju se kontakti sportovi, a sportske hale i kupališta su zatvoreni (osim za profesionalne sportiste).


8. Ugostiteljski objekti su zatvoreni. Jela i piće mogu da se preuzimaju iz lokala od 6 do 19 sati ili da se naručuju preko kurirskih službi bez vremenskog ograničenja.


9. Otkazuju se sve manifestacije, a biblioteke, pozorišta, bioskopi i koncertne sale ostaju zatvoreni.


10. U domovima za stare i negu dozvoljene su posete jednom nedeljno, najviše jedan posetilac po stanaru samo posle brzog testa odnosno s FFP2-maskom.


11. Dozvoljeno je posećivanje crkvi. Religijske zajednice utvrđuju sopstvena pravila radi u cilju smanjivanja rizika od infekcije, ali u zatvorenim prostorima postoji obaveza nošenja zaštitne maske.


Gde mogu besplatno da se testiram?


U Beču postoje 2 takozvane ulice za testiranje (Teststraßen), gde možete besplatno da se testirate, ako ispunjavate kriterijume za test.  Možete se dovesti svojim vozilom (Drive-In) ili doći peške (Walk-In). „Teststraßen“ su otvorene od ponedeljka do nedelje od 06:00 do 21:00 sati .

„Teststraßen“ stoje na raspolaganju samo ljudima koji u Beču žive ili rade.
• Bez simptoma: Teststraße kod Ernst-Happel-stadiona
• Bez simptoma ili s lakšim simptomima: Teststraße na Donauinsel-u – Floridsdorfer Brücke
U obe „Teststraßen“ testira se na osnovu  „Gurgeltest“-a (mućkanje tečnosti u grlu).


U slučaju da imate simptome slične gripu možete otići u neku od ordinacija s posebnim lokalom za testiranje (Checkbox-Ordination) i tamo uraditi antigen-test na COVID-19. „Checkboxen“ su otvoreni svakog dana od 7 do 19 sati. Obavezna je prethodna najava. Termini mogu da se dodele najranije 3 dana unapred.